Wil je meer inzicht krijgen in de wijze waarop jij je keuzes maakt? Doe dan onderstaande oefening. Ook krijg je hiermee duidelijker wat het effect is van jouw keuzes. Pak pen en papier en ga aan de slag.

1. Benoem drie hoogte- en drie dieptepunten in je leven. Op welk hoogte- en welk dieptepunt had je invloed? Je hebt geen invloed op iemands overlijden, maar wel op het kiezen van een bepaalde studie. Beschrijf welke keuzes tot die hoogte- en dieptepunten hebben geleid. Hoe ben je destijds tot die beslissing gekomen? Wie of wat heeft jou geholpen? Een voorbeeld van een hoogtepunt is: aangenomen worden voor jouw droombaan. Een dieptepunt zou kunnen zijn: overmatige stress ervaren op het werk.

2. Kijk nu eens naar de antwoorden die je hebt gegeven. Is hier een rode draad in te ontdekken? Wellicht merk je op dat bij keuzes die leidden tot dieptepunten, je jezelf steeds afzonderde? Misschien ging je af op verwachtingen van anderen? Probeer een patroon te ontdekken in je keuzes.

3. Stel anderen de vraag of zij dit patroon ook bij jou zien. Plan een moment om gericht met iemand hierover te praten. Of stel deze vraag spontaan als je met een goede vriend of vriendin aan tafel zit.

Ruimte om te groeien

Deze oefening houdt je een spiegel voor en helpt je zelfinzicht te vergroten. Sta je stevig in je schoenen als je een keuze – zakelijk of privé – moet maken? Of twijfel je telkens na een genomen besluit? Misschien merk je dat er nog ruimte is hierin te groeien. Met meer zelfkennis leer je waar je goed en slecht in bent, waar je blij en niet blij van wordt. Uiteindelijk kun je daar je keuzes op baseren. Zo neem je doelgericht beslissingen, die uiteindelijk energie opleveren. Je haalt voldoening uit je bezigheden. Een duidelijke focus zorgt voor energie, en bovenal voor vertrouwen. Vertrouwen in jezelf en de keuzes die je maakt in je leven.

Benieuwd naar meer van dit soort oefeningen? Kijk dan eens naar de online cursus Creëer jouw leukste leven of de gratis webinars.